Kostimografija

„Jadnici“ kroz objektiv Eni Libovic

Kompjuter mi je pun poluzavršenih članaka o istoriji kostima, poznatim kreatorima i kostimografima o kojima želim da pišem, a onda mi, kao danas, iskrsne nešto što moram odmah da podelim na blogu. Ponovo je to serija fotografija – ovog puta radi se o fotografijama Eni Libovic (Annie Leibovitz) objavljenim u Vogu (Vogue).

Na fotografijama su glumci koje je režiser Tom huper (Tom Hooper) okupio u novom filmskom mjuziklu rađenom po čuvenom romanu Viktora Igoa (Victor Hugo), „Jadnici“. Kostime za film je radio Pako Delgado (Paco Delgado), nama poznat po saradnji sa Pedrom Almodovarom i Alehandrom Gonzalesom Inarituom.

Amanda Sejfrid (Amanda Seyfried) i Edi Redmejn (Eddie Redmayne) kao mladi ljubavnici Kozeta i Marijus, fotografisani na setu u studiju Pajnvud (Pinewood) u Londonu.

„Radi se o jednoj velikoj ljubavnoj priči“, kaže Sejfridova. „Ima nešto u „Jadnicima“ što čini da promenite pogled na svet“.

„On je jedan od najznačajnijih književnih likova svih vremena“, kaže Hju Džekmen (Hugh Jackman) o Žan Valžanu, „prava studija ljudskog duha u najvećim mogućim nedaćama“.

Helena Bonam Karter (Helena Bonham Carter) i Saša Baron Koen (Sacha Baron Cohen) Igraju uvrnute Gospođu i Gospodina Tenardje, koji su izrabljivali Kozetu nakon smrti njene majke, Fantine, i koristili svaku priliku da izrabljuju i druge.

En Hatavej (Anne Hathaway) je odsekla kosu i smršala više od 11kg radi uloge Igoove zlosrećne heroine. “Fantina je borac za ljubav“, kaže glumica. „Ona je voljna da žrtvuje sve – svoj osećaj za dobro i zlo, svoj izgled, čak i svoj život – za svoje dete“.

„Marijus je romantični stereotip“, kaže Redmejn (Redmayne), čiji je lik primoran da balansira između ljubavi i revolucionarnog žara. „Vratili smo se knjizi i našli sve one trenutke koji pokazuju da je on bio više od običnog momka koji trčka niz ulicui pevajući o svojoj ljubavi“.

„Da bi priča bila dramatična, morate u nju uvesti čoveka za koga zaista osećate da može da igra rame uz rame sa Hju Džekmenom i izući iz njega ono najbolje“, kaže režiser Tom Huper (Tom Hooper) o dodeljivanju Raselu Krou (Russell Crowe) uloge Valžanovog nemilosrdnog progonitelja, Žavera. „I koliko sam srećan da on već ima iskustvo u pozorišnim mjuziklima?“

Valžan spasava malu Kozet (Isabelle Allen) iz služinačkog života. „Ulozi su svakog dana bili maksimalni“, kaže Džekmen. „I taj svojevrstan kotao iščekivanja, pritiska i uzbuđenja je bio izuzetno stimulativan.”

Film bi trebalo da se pojavi u bioskopima u SAD 14. decembra ove godine, a u Evropi od 11. januara 2013.

Fotografije i tekst ispod slika preuzeti sa http://www.vogue.com.

Za kraj, evo i zvaničnog trejlera za film.

4 thoughts on “„Jadnici“ kroz objektiv Eni Libovic

  1. Povratni ping: Kandidati za Oskara 2013. | Moda nekad i sad

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s