La Belle Epoque

1890-ih turniri , konačno, nestaju iz upotrebe zajedno sa horizontalnim draperijama, tako karakterističnim za 1880-e. Suknje su sada padale meko preko bokova i zvonasto se širile do zemlje. Haljine za dan su imale kragnu uz vrat koja je  bila ukrašena rišem ili velikom mašnom od tila. Nosilo se mnogo čipke. Čak su i dnevne haljine bile bogato ukrašene njome. Neke večernje haljine su bile cele od čipke, a korićena je u velikim količinama i na podsuknjama. Rukavi dobijaju enormne proporcije i ponovo se nosi forma «ovčjeg buta». Širina rukava je nekada bila tolika, da su morali da se u njih postavljaju jastučići.

Jutarnje haljine 1892. imaju spušten struk i visoku kragnu. Rukavi su nabrani na ramenu i uski u doručju. Suknje su šira pozadi nego napred.

Večernje haljine 1892-93.

Oglas iz1896.

Krajem veka dnеvne haljine dobijaju nešto strožiju formu, sa grudnjacima koji podsećaju na muške kapute, dok večernje haljine postaju još mekše i ženstvenije.

Gustav Klimt: Portret Sonje Knips (1898)

1899.

Kaputi imaju formu muških i obično su ¾ dužine. Nose se i pelerine i ogrtači.

Kosa je prikupljena u meke punđe na temenu, a šeširi su najčešće sa malim obodom i bogato ukrašeni cvećem i mašnama.

Dnevna haljina, 1895. (Kyoto Costume Institute)

Čarape su bile skoro uvek crne, a cipele su bile duboke, sa šniranjem ili kopčanjem, relativno visokom potpeticom i zaobljenim vrhom. Bile su od kože ili tkanine.

U večernjim prilikama nosile su se dugačke rukavice, koje su se nеkad kopčale i sa dvadeset dugmadi, i velike lepeze od nojevog perja.

Nakit se obilno koristio.

Muški kostim se ne razlikuje mnogo od kostima iz 1880-ih, osim što raste upotreba neformalne odeće. Muški kostim se sastoji najčešće od žaketa, prugastih pantalona i polucilindra. Odelo je često paspulirano, sa visokim kopčanjem. Kragne košulja su visoke i nose se kravate ili leptir mašne.

Đovani Boldini: Portret Džona Singera Sardženta (1890)

Na nogavicama pantalona se prvi put pojavljuju manžetne.

Brade se sve ređe nose, dok brkovi ostaju glavni «ukras muškog lica».

1898.

Krajem veka ponovo ulazi u modu krzno. Žene ga nose ne samo kao obrube, već kao prave bunde, dok se kod muškaraca ono zadržava samo kao postava ili u vidu kragne i obruba na rukavu.

Slike preuzete sa:http://en.wikipedia.org/wiki/1890s_in_fashionhttp://www.kci.or.jp i http://eng.shoe-icons.com.

Više slika iz perioda na http://pinterest.com/marinasct/la-belle-epoque-1890-1914-/.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s