Nemačka

Početkom XVI veka Nemačka je bila važna politička i vojna sila, a ujedno vrši i znatan uticaj na nošnju evropskuh naroda. Renesansa, odnosno težnja za slobodom, ogleda se naročito u odeći nemačkih vojnika, landsknehta, koji u prvoj polovini veka postaju nosioci evropske mode. Karakteristika te nošnje je da je prosečena u svim svojim delovima i na najneverovatnije načine. Prosečeni delovi postavljeni su materijalom jake boje, koji je izvučen kroz proreze. U nemačkin zemljama ovu modu su prvo prihvatili studenti, zatim mladi otmeni ljudi, kicoši i, najzad, plemstvo. Ljubav prema šarenilu se ogleda u nošenju i po četiri – pet boja odjednom. Uprkos naredbi Rajhstaga, kojom se odelo sa prorezima zabranjuje prostim građanima, zanatlijama, torbarima i kalfama, ova nošnja se sve više omasovljuje. Seljaci izrađuju odeću od domaće vune, a vladajući slojevi koriste finu flamansku čoju ili porhet.

655844af99deab517aeb99d2067682f5

U drugoj polovini XVI veka nemački kostim potpada pod španski uticaj. Raskoš nemačke nošnje se gasi, odstupa se od šarenila i ekscentičnosti, a odelo postaje kruće, zatvoreno i ukočeno.

 Prva polovina XVI veka

Prva polovina XVI veka

Muški kostim

Košulja je nabrana oko vrata i popunjava vratni izrez grudnjaka, koji je pripijen uz telo i ukrašen prorezima na grudima. Rukavi grudnjaka su takođe prosečeni, u gornjem delu veoma široki i ukrašeni rolnom na ramenu, a u donjem delu uski. Preko ovog grudnjaka se često nosi još jedan, od kože, sa dugim peševima. Čakšire su bile prosečene i često su imale nogavice različite dužine – jedna noga je bila otkrivena do iznad kolena. Kasnije se čakšire prosecaju na trake, a sve bogatija postava dopire u širokim naborima do iznad članka. Vojnici nose kratak zvonasti ogrtač, a plemići šaube istog oblika, postavljene krznom.

3627a0ced43cbeea8a01e5736504fc7e

Obuća ima proširen vrh, često u obliku rolnice. Cipele i čizme su takođe prosečene, sa postavom druge boje koja izviruje kroz proreze. Kad zavlada španska moda, obuća ponovo postaje špicasta.

1580

1580

Obavezna kapa u uniformi landsknehta je veliki filcani šešir, a nosi se i bere. Frizure skoro da ne postoji jer su šeširi obavezni deo nošnje. Uvojci kose koja pada na uši i čelo se jedva naziru ispod šešira. Brada se nosi sa brkovima, duga je i oblikovana u dva pramena.

 1521.

1521.

Ženski kostim

Sastoji se od košulje, grudnjaka i suknje. Proseca se pod uticajem landsknehta, ali u manjem obimu. Košulja ima širok ovalni ili četvrtast izrez. Grudnjak se napred šnira tako da se vidi košulja ispod. Ponekad je dekolte grudnjaka zatvoren košuljom ili velikom kragnom od somota i svile. Suknje su široke i bogato nabrane, naročito na zadnjem delu, a u svečanim prilikama imaju dugačak šlep. Ponekad se preko suknje nosi dugačka kecelja. Nosi se veliki ogrtač, zimi postavljen krznom.

1525-1530.

1525-1530.

Udate žene pokrivaju kosu, a devojke nose pletenice uvijene u punđu ili oko glave. Nose se ubradače, kape u obliku bundeve, a u vreme španskog uticaja i kape u obliku krova.

1560.

1560.

Nosi se puno nakita.

1579.

1579.

Više slika na http://pinterest.com/marinasct/xvi-vek-nemacka/.

Postavi komentar