Moda od 1930 – 1940.

Treća decenija XX veka se završila velikom ekonomskom krizom 1929. godine. «Lude dvadesete» su grubo prekinute i ulazi se u mnogo konzervativniji period, koji je obeležilo rađanje i širenje fašizma.

Promena siluete tokom 1930-ih godina.

Ženski kostim

Suknje se produžavaju do ispod polovine listova, za dan, a do gležnjeva ili zemlje, za veče. Struk se vraća na svoje mesto, a ženske obline se ponovo vraćaju u modu. Ideal ženske lepote je sada dugo i mršavo telo, postavljeno na još duže noge. Uzori u odevanju postaju holivudske zvezde, poput Marlen Ditrih i Grete Garbo.

Haljine i suknje za dan su jednostavnog kroja. Česte su falte ili koso krojeni delovi koji suknjama daju lepršavost, a istovremeno prate formu tela. Struk je, gotovo obavezno, naglašen kaišem. Vratni izrezi su raznovrsni, a vraćaju se i rukavi, koji krajem decenije počinju da se sve više nabiraju. Večernje haljine imaju ekstremno duboke izreze na leđima, često do struka.

Decenija se završava proširenim ramenima, sa nabranim rukavima i/ili naramenicama, pa su haljine nekad šire u ramenima, nego u bokovima.

Haljine za popodne i veče su obično nošene sa malim kepom (kratkom pelerinom). Bolero je, takođe, jako popularan.

7002b0a79a1c9c72496bbe465e828575  

Mali, kloš, šeširi nestaju iz upotrebe a zamenjuju ih šeširi nakrivljeni na jednu stranu, najrazličitijih oblika, dizajniranih često pod uticajem nadrealista. Kosa je sada duža, ali se češlja uz glavu i pada na ramena u blagim talasima.

Cipele imaju umereno zaobljen vrh i visoke potpetice, kako bi noge izgledale duže.

   

U slobodno vreme je izuzetno moderno kupanje i sunčanje. Ulazi u modu preplanulost, što dovodi do velikih promena u izgledu kupaćih kostima. Oni više nisu onako zatvoreni kao što su bili i počinju da liče na današnje. Kostimi su se obično šili od platna ili su bili pleteni od konca.

Pantalone širokih nogavica, takođe, postaju opšteprihvaćeni deo ženske garderobe za letovanje i šetnju pored mora.

Kreator koji najbolje izražava duh perioda je Elza Skjapareli. Bliska avangardi i nadrealizmu, postala je poznata po svojim originalnim i ekstravagantnim modelima i neuobičajenim, slobodnim kombinacijama boja. Čuven je šešir u obliku cipele koji je za njenu kolekciju dizajnirao Salvador Dali. (Više slika http://pinterest.com/marinasct/elsa-schiaparelli/)

Muški kostim

Posledice Velike depresije vide se i u muškoj modi, pre svega u bojama, koje postaju prigušenije i tamnije.

Sakoi imaju tzv. „drapirani“ kroj. Šiveni su od mekih materijala, sa blago proširenim ramenima i naglašenim strukom. Pantalone do sredine 1930-ih imaju široke nogavice, koje se u drugoj polovini decenije sužavaju.

U letnjem periodu se u večernjim prilikama nose kratki (do struka) sakoi, sa jednoredim ili dvoredim kopčanjem, po uzoru na formalnu odeću britanskih ofocira u tropskim zemljama.

Najpopularniji tip šešira je fedora, a u večernjim prilikama se još uvek nosi cilindar.

Više slika na http://pinterest.com/marinasct/1930-e/.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s