Kostimografija

Kandidati za Oskara 2013.

Večeras će na svečanoj ceremoniji po 85. put biti dodeljene nagrade Oskar. Ove godine su u kategoriji najbolji kostim nominovani:

Kako sam o prva tri nominovana filma već pisala (gornji linkovi vode do članaka), ovde ću dodati samo kratak prikaz kostima poslednja dva nominovana filma.

„Ana Karenjina“

Žaklin Daran je britanska kostimografkinja kojoj je ovo treća nominacija za Oskara (dobila ga je 2005. godine za kostime u filmu „Gordost i predrasuda“ i bila nominovana 207. za film „Pokajanje“, oba u režiji Džoa Rajta).  Na filmu „Ana Karenjina“ ponovo je sarađivala sa istim režiserom. Rajt je za ovaj film želeo stilizovane kostime: njegova ideja je bila da se uzmu siluete iz 1870-ih i da se pojednostave i očiste od suvišnih detalja – „bez čipke, karnera i ukrasa“. Daranova se opredelila da na kostime perioda primeni arhitektonsku jednostavnost kostima 1950-ih godina. „Pokušala sam da napravim estetski amalgam ova dva stila“, kaže.
 

„Linkoln“

Džoana Džonston je još jedna britanska kostimografkinja, poznata po svojoj saradnji sa Stivenom Spilbergom i Robertom Zemekisom. Film „Linkoln“ je još jedan rezultat saradnje sa Spilbergom. Za razliku od Žaklin Daran, od koje je zahtevana stilizacija kostima epohe, Džonstonova je imala dokumetaristički pristup – gotovo svi kostimi glavnih likova su replike odeće koju su Abraham Linkoln i njegova žena zaista nosili.  Ovakav pristup je zahtevao intenzivan istraživački rad u muzejima i arhivama. 

U članku korišćene fotografije (i, delimično, komentari uz njih) sa http://www.vanityfair.com.

2 thoughts on “Kandidati za Oskara 2013.

  1. Povratni ping: Kandidati za Oskara 2013. | www.blogovnik.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s