Luj XIII

Početak veka, tokom vladavine Anrija IV,  je obeležila skromnost i ograničen luksuz. Sa vladavinom Luja XIII (1610 -1643) do izražaja dolaze pune, barokne forme i bogati ukrasi. Odeća se ukrašava vezom, ukrasnim trakama i gajtanima, biserima i dragim kamenjem. Francuska moda preuzima dominaciju u Evropi i tragovi te dominacije su još uvek prisutni.

       

Posebno mesto u modi ovog vremena zauzima čipka. Ona se koristila toliko, da najveće čipkarske radionice Holandije i Flandrije nisu mogle da podmire sve potrebe, što dovodi do formiranja novih radionica u Francuskoj. Neke od ovih radionica postoje i danas.

Muška moda

Osnovni delovi muške odeće ovog perioda su: košulja, grudnjak i čakšire.Grudnjak ima podignut sruk, kose peševe i tanko je vatiran. Spreda se kopča sitnom, okruglom dugmadi i ukrašen je širitima i gajtanima. Rukavi grudnjaka su lako postavljeni, ispupčeni, ukrašeni pervazima i često prorezani spreda, sa mogućnošću kopčanja celom dužinom, Na ramenima se nalaze umeci od tkanine.

  

Umesto kolira, nosi se spuštena čipkana (ili obrubljena čipkom) kragna – frez. Slična čipka nosi se i na zarukavljima, formitajući široke, levkaste manžetne. Preko grudnjaka se može nositi kratak kaput visećih rukava, kolet.Čakšire su lako vatirane i dopiru do iznad kolena. Često su spreda ili sa strane prosečene celom dužinom i zatvaraju se upadljivim nizom dugmadi. Oko struka se nekad nosi široka svilena ešarpa, vezana pozadi.

       
Preko odeće se nosi kratak polukružni ogrtač.Neizostavni dodaci odeći su štap za šetnju i bandelir, široki kožni kaiš, nošen unakrst preko grudi, o koji se kačio mač. Tu su i obavezne rukavice od meke kože, često ukrašene vezom.

 Karakteristična obuća ovog perioda su čizme. Mogle su biti različitih formi, ali su najčešće visoke, levkaste, sa mamuzama. Cipele se ukrašavaju rozetama. Potpetice su visoke 4-5 cm, a preko obuće se mogu nositi drvene natikače (pattens).

Muškarci nose dugu kosu, često ukovrdžanu. Ispred uveta, sa leve strane se često nosio jedan ukrašen pramen kose, mustaš, dok je ostatak kose začešljan na desno rame. Levo uvo je ukrašeno minđušom sa kruškastim biserom. Mali šiljati brkovi i brada, rojal, su gotovo obavezni. Na glavi se nosi karakterističan veliki šešir širokog oboda, od filca ili dabrovine, ukrašen ogromnim nojevim perom. Ovaj šešir je bio simbol ratnika i musketara.

Ženski kostim

  

Ženski kostim se u prvoj polovini XVII veka oslobađa neprirodne utegnutosti i postaje elegantniji i ženstveniji. Linija struka je podignuta, pa figura dobija bačvasti oblik. Grudnjak ima dubok vratni izrez i ukrašen je čipkom i mašnama. Spreda je obično zakopčan brandenburzima (vrstom širita). Često i ženski grudnjak ima kratke peševe, po ugledu na muški. Prosečeni rukavi grudnjaka otkrivaju rukave košulje, bogato ukrašene čipkom. Na ramena pada široka štirkana kragna, ukrašena čipkom. Ista čipka je i na zarukavljima. Vertigaden (konstrukcija koja se nosi ispod suknje) se početkom veka sužava sa obe strane, gubi svoj kruti oblik, a onda iščezava, zamenjen brojnim suknjama, da bi se kasnije opet pojavio. Jedna od originalnih novina je zadizanje suknje sa strane. Po hladnom vremenu nose se tamni ogrtači sa velikom kapuljačom

  

Žene nose kraću kosu od muškaraca, ukovrdžanu i ravno podšišanu u visini brade. Na čelu su kratko šišane i proređene šiške, a na temenu punđa, često dopunjena umecima. Najčešći ukrasi su mali pleteni venci, pričvršćeni nisko na temenu, oko punđe.Lepeza je nezaobilazni modni detalj, kao i rukavice, a dodani detalji su maramice i bočice s parfemom (pomanderi).

Žene rado nose visok, krut, konusni šešir sa uzanim obodom, ukrašen vrpcama i gajtanima i nojevim perjem ili šešir širokog oboda, nalik muškom.

Cipele su umereno špicaste, ukrašene rozetom, često bogato izvezene. Potpetice su, kao i kod muškaraca, 4-5 cm. Po lošem vremenu se van kuće mogu nositi natikače (pattens). Žene ne nose čizme.

Omiljeni nakit su minđuše i ogrlice (biserne pre svih).

Više slika iz perioda na http://pinterest.com/marinasct/luj-xiii .

Slike preuzete sa Google images.

3 thoughts on “Luj XIII

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s