Gozbe u Srbiji

U spisima domaćih i stranih srednjovekovnih autora retko nailazimo na opise gozbi u dvorovima srpskih vladara. Još ređe takve prizore vidimo u slikarstvu nemanjićke i postnemanjićke epohe, koje nam dozvoljava da samo indirektno pretpostavimo da nam se u pojedinim predstavama, kakva je „Svadba u Kani“ iz Kalenića ili „Parabola o carskoj gozbi“ iz Manasije, projavljuje zlatosjaj enterijera u kojima su pirovali i gospodari srpskih zemalja srednjeg veka.

Ove dve intrigantne freske iz ranog 15. veka, kao i jedan broj minijatura u rukopisima iz istog vremena, prikazuju prizore luksuznog obedovanja, koje, između ostalog, sugeriše jasno utvrđenu hijerarhiju sedenja za trpezom, baš kao što naglašava raskošnu odeću učesnika gozbe, kao da se u ovakvim prilikama podrazumeva izvesni dres kod, da upotrebimo jedan savremeni termin.

Vladar određuje šta, ko i kad jede

Nema sumnje da se i za trpezom srpskih vladara i visokodostojnika, baš kao i za onom običnog čoveka, zna red. Iz uporednih srednjovekovnih izvora dobro je poznato da na gozbama po pravilu obeduju muškarci, odnosno da im se žene priključuju u vanredno retkim prilikama i da se takvi izuzeci prave jedino kada je reč o vladarkama. U slučaju javnih, opštenarodnih gozbi, prvo se služe muškarci, za njima žene i naposletku deca. Ovakvi obrasci su u srpskom društvu zadržani u vladarskom domovima, ali i domovima građana, sve do sredine 19. veka, a na selu i duže.

Na velikim gozbama postoji i svojevrsna hijerarhija u smislu rasporeda stolova, odnosno količine i kvaliteta hrane koja se iznosi pred pripadnike različitih staleža. Praksa je da vladar odredi i kada će se u kojoj količini i šta od namirnica podeliti sirotinji nakon velikih slavlja ili u redovnim godišnjim ciklusima koji su vezani za održavanje u srednjem veku uobičajenih trgova, vašara i panađura. U srpskim zemljama srednjeg veka o distribuciji hrane sirotinji u prvom redu starala se crkva.

Stefan Prvovenčani je pevao svojim gostima

Pored hijerarhije i fine odeće, gozba je imala još jednu naročitu dimenziju – muziku, pesmu i zabavu. Svirači, akrobati, gutači vatre, krotitelji zveri, plesači i glumci bili su neizostavni učesnici javnog spektakla tokom vašara, trgova i panađura, ali i tokom svadbenih i drugih gozbi. Na štetne reči skomraha (srednjovekovni naziv za glumce) posebno ukazuju propovednici i hroničari u monaškoj rizi, međutim nema sumnje da oni svoje mesto imaju i na gozbama najvišeg ranga, tamo gde čak i posebno razdragan vladar, poput Stefana Prvovenčanog, uzme u ruke gusle, pa i sam zasvira i zapeva svojim gostima.

I ratnici i diplomate

Nemanjići su bili vladari u pokretu, koji su stalno nadzirali teritoriju kojom vladaju. Oni su u najboljem smislu te reči, sa svim usponima i padovima, pobedama i porazima, pravi srednjovekovni alfa tim.

Veliki su ktitori, svesni da vladar mora da investira u spasenje sopstvene duše. Istovremeno su i zakonodavci, koji iako srednjovekovno strogi, imaju poseban osećaj za one najslabije među sobom. Otuda i zanimljiv detalj u čuvenom Zakoniku cara Dušana koji govori o privilegiji za sirotu kuđeljnicu (žena koja živi od proizvodnje vune i tekstila), na koji način moćni vladar pokazuje da vidi i podržava ubogu ženu iz naroda koja preživljava zahvaljujući svom radu.

Njihovu vojsku uglavnom čine plaćenici, profesionalci iz svih delova Evrope, ali i iz Azije.

Žene se, veoma promišljeno, princezama i plemkinjama sa Istoka i Zapada, jer su svesni da je vladarski brak pre svega politički akt koji treba da ojača njihova stremljenja.

Oni su ratnici, ali i diplomati. Odlično znaju da moraju da vladaju i državom i crkvom kako bi njihova moć bila potpuna, otuda gotovo uvek jednog sina postavljaju za vladara, a drugog za crkvenog poglavara. Brojni izvori iz epohe nedvosmisleno ukazuju da su i te kako dobro obavešteni o aktuelnim političkim, kulturnim i društvenim kretanjima.

Pogrešno bi bilo pomisliti da su Nemanjići bili idealni. Nisu. Za današnje shvatanje politike i etike oni su autokrati, beskompromisni, osvajači, na trenutke drakonski strogi i nepopustljivi.

Međutim, svi navedeni momenti primereni su vremenu u kojem su živeli.

Sa istorijskog stanovišta, njihov učinak je takav i toliki da imamo sve razloge da se ponosimo što smo potomci naroda koji je iznedrio takav vladarski dom. Neverovatnu grupu pripadnika jedne porodice koja je umela da planira na duge staze i vidi daleko ispred svog vremena. Redak kvalitet!

Zlatne viljuške – mit ili istina

Na dvoru su postojale viljuške, dvozube, ali ne od zlata, već od kovanog gvožđa, kojima su se jeli kolači i voće pre nego meso ili neka druga, robusnija hrana.

Legenda o srednjovekovnom banketu u Nišu 1189. godine na kojem je veliki župan Stefan Nemanja, rodonačelnik dinastije Nemanjića, ugostio cara Svetog rimskog carstva Fridriha Barbarosu i zapadnjačke velikaše, kojom zgodom je srpski vladar koristio zlatne viljuške, dok su njegovi gosti jeli prstima, jedna je od onih romantičnih priča o slavnoj prošlosti koja često okupira maštu ovdašnjih slušalaca. Odavno je poznato da je zaista reč o legendi, najverovatnije nastaloj u romantičnom 19. veku, te da o tom niškom banketu nemamo nikakve sačuvane, pouzdane izvore.

Međutim, to ne umanjuje našu radoznalost da saznamo da li je viljuška zaista bila poznata našim precima u srednjem veku.

Na zapadnom zidu unutrašnje priprate Bogorodičine crkve u manastiru Studenica naslikana je nesvakidašnja freska s motivom Tajne večere. Za raskošnim ovalnim stolom sede apostoli tako da gravitiraju od Isusa Hrista na levoj strani ka Svetom Petru na desnoj. Ono što najviše privlači pogled na ovoj zanimljivoj, simbolički slojevitoj, izuzetno naslikanoj fresci jesu – viljuške.

Čak dva tipa viljušaka, s dva i tri zupca, gotovo razmetljivo štrče među hotimično raspoređenim repama i komadićima hleba.

Danas je teško reći da li su viljuške na ovoj intrigantnoj fresci naslikane početkom 13. veka, kada je Sava Nemanjić naručio i nadgledao oslikavanje očeve zadužbine u Studenici, ili predstavljaju dodatak iz 16. veka, kada je ovo slikarstvo prvi put obnovljeno.

S druge strane, dvozuba viljuška za konzumaciju hrane naslikana pred Hristom na fresci Tajne večere u Crkvi Svetih apostola u Pećkoj patrijaršiji pouzdano se datuje u 1260. godinu.

Kada je reč o pisanim izvorima, najstariji podatak vezan za viljuške u vlasništvu srpskih vladara i vlastele potiče iz prve polovine 15. veka. Reč je o opisu escajga Stjepana Vukčića Kosače (1404–1466), hercega od Svetog Save, koji je bio načinjen od srebra, korala i gorskog kristala.

Kosačin skupoceni escajg, najverovatnije dobavljen iz Venecije, opisom podseća na nož i viljušku od srebra i korala izrađene krajem 16. veka u vencijanskim radionicama, koji se danas nalaze u kolekciji Umetničkog instituta u Mineapolisu (SAD).

Viljuške sa studeničke Tajne večere neuporedivo su skromnije od venecijanskih primeraka iz Mineapolisa, međutim one dvozube gotovo su identične gvozdenim viljuškama pronađenim u manastiru Sopoćani u širokom periodu od 1973. do 1986. godine.

Četiri dvozube viljuške prosečne dužine oko 15,5 cm sa zupcima prosečne dužine 5 cm izrađene su od kovanog gvožđa, jednostavne obrade bez ornamenata i vrlo tanane. Deluju kao pribor korišćen da bi se njime jelo voće ili kolači pre nego meso ili neka druga, robusnija hrana.

Prema obliku, materijalu i izradi one se s velikom sigurnošću mogu smestiti u pribor za obedovanje nastao pre 1690. godine, koja predstavlja krajnju hronološku odrednicu za uobičajenu periodizaciju srednjeg veka na tlu srpskih zemalja.

Intrigira mogućnost da su nastale na tlu Srbije, u domaćim radionicama. Najverovatnije na širem području srednjovekovnog Rasa. Nisu zlatne, ali je reč o tako dragocenom nalazu da su za srpsku nauku i kulturu vrednije od zlata.

JELENA VUKELIĆ , Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti
„Blic“, 16.2.2018.
%d bloggers like this: