Kostimografija / Priče o kostimu

Portreti kostima

Mlada amerčka umenica Karin Inglsbi (Carin Ingalsbe) izložila je seriju fotografija koju je nazvala „portretima baletskih kostima“. Radi se o kostimima iz arhiva njujorškog Gradskog baleta (New York City Ballet), Baleta pariske Opere i švedskog Kraljevskog baleta, koji potiču iz perioda od 1700. do sredine1900-ih.

New York City Ballet

Karin kaže da je u centru njene pažnje bila iznošenost i pohabanost kostima. „Od samog početka, svaki kostim je stvaran sa svešću da će ono što je dizajner osmislio postojati samo dok ga prvi igrač ne obuče. Borba između vizuelnog dizajna i funkcionalnosti počinje kada garderober posle predstave počne da beleži šta je otpalo ili se pocepalo tokom nastupa. Destrukcija kostima počinje i, od tada na dalje, on postaje živeći objekat u stalnoj promeni kroz sjaj i talenat drugih.“

Švedski kraljevski balet

„Moje kompozicije su izraz onoga što ja smatram suštinom kostima, onakvog kakav je danas. I kao sa tradicionalnim portretom, moja motivacija je da svedem sliku na njenu suštinu, kako bih posmatraču prenela ono  što mislim da je vredno videti.“

Balet pariske opere

I zaista, svaka od Karininih fotografija se može posmatrati kao portret koji priča svoju priču. Raskošnog kolorita, ovi detalji kostima svedoče o svom životu pod svetlima pozornice.

Bostonski balet

U tekstu je korišćena slika i tekst sa http://www.lanouefineart.com/. Linkovi vode do strana sa navedenim fotografijama na sajtu Karin Inglsbi.

7 thoughts on “Portreti kostima

    • Ana, meni sve lepo otvara… Možda je do pregledača, pokušaj da pogledaš iz nekog drugog (meni je pre dve nedelje Chrome pravio probleme, pa sam sve morala da radim iz IE).

  1. Povratni ping: Portreti kostima | www.blogovnik.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s