Kostimografija / Priče o kostimu

Portreti kostima

Mlada amerčka umenica Karin Inglsbi (Carin Ingalsbe) izložila je seriju fotografija koju je nazvala „portretima baletskih kostima“. Radi se o kostimima iz arhiva njujorškog Gradskog baleta (New York City Ballet), Baleta pariske Opere i švedskog Kraljevskog baleta, koji potiču iz perioda od 1700. do sredine1900-ih.

    

  

  

  

Karin kaže da je u centru njene pažnje bila iznošenost i pohabanost kostima. „Od samog početka, svaki kostim je stvaran sa svešću da će ono što je dizajner osmislio postojati samo dok ga prvi igrač ne obuče. Borba između vizuelnog dizajna i funkcionalnosti počinje kada garderober posle predstave počne da beleži šta je otpalo ili se pocepalo tokom nastupa. Destrukcija kostima počinje i, od tada na dalje, on postaje živeći objekat u stalnoj promeni kroz sjaj i talenat drugih.“

  

  

  

  

„Moje kompozicije su izraz onoga što ja smatram suštinom kostima, onakvog kakav je danas. I kao sa tradicionalnim portretom, moja motivacija je da svedem sliku na njenu suštinu, kako bih posmatraču prenela ono  što mislim da je vredno videti.“

  

  

  

  

I zaista, svaka od Karininih fotografija se može posmatrati kao portret koji priča svoju priču. Raskošnog kolorita, ovi detalji kostima svedoče o svom životu pod svetlima pozornice.

  

  

  

  

U tekstu korišćene slike i tekst sa http://www.lanouefineart.com/.

Advertisements

7 thoughts on “Portreti kostima

    • Ana, meni sve lepo otvara… Možda je do pregledača, pokušaj da pogledaš iz nekog drugog (meni je pre dve nedelje Chrome pravio probleme, pa sam sve morala da radim iz IE).

  1. Povratni ping: Portreti kostima | www.blogovnik.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s