Priče o kostimu

Sunce, more i… vunena haljina (kratka istorija kupaćih kostima)

romanbathPlivanje je jedno od ljudskih aktivnosti od davnina. Ipak, posebna odeća namenjena ovoj vrsti aktivnosti postoji tek od XVIII veka.

Poznato je da su i u Grčkoj i u Rimu postojala kupatila. Bogatiji građani su.čak imali kupatila u okviru svojih kuća. Pa ipak, to su pre bila mesta za kupanje, nego za plivanje, i pretpostavlja se da su se i muškarci i žene kupali nagi. Mešanja, ipak, nije bilo, jer su i jedni i drugi imali zasebne prostore u okviru kupatila. Na rimskim muralima su prikazane žene u odeći nalik na danjašnji bikini, ali se ta odeća vezuje za bavljenje telesnim vežbama, a ne za plivanje.

U srednjem veku kupatila nestaju. To ne znači da su ljudi prestali da plivaju, ali su to retko činili iz ličnog zadovoljstva. Čak je i kupanje kao način održavanja higijene postalo retkost.

Women practicing at a gym (Villa Romana del Casale) mosaic of ten women athletes (known as the 'Bikini Girls mosaic', 4th century A.D.). Detail. The winner is crowned with a wreath.

Mozaik, poznat kao „Bikini devojke“, prikazuje deset žena tokom sportskih takmičenja. Pobednica je dobijala lovorov venac. (IV vek, detalj,Villa Romana del Casale).

Javna kupatila ponovo postaju popularna tek u XVIII veku. Kao i u vreme antičkog Rima, ona su dostupna samo bogatoj evropskoj eliti. Treba napomenuti da se na kupanje u banjskim kupatilima ili na moru išlo pre svega iz zdravstvenih razloga. Kupanje u ovakvim kupatilima (ako ste ikada pročitali neki roman Džejn Ostin, nije vam promaklo mondensko okupljalište Bath) zahtevalo je i adekvatnu odeću.

Iako su muška i ženska kupatila bila odvojena, postojala su stroga pravila pristojnosti. Najčešće se nosila vunena odeća za kupanje, jer vuna nije postajala providna kad se pokvasi. Žene su nosile čarape i haljine, nalik onima koje su nosile svakodnevno, često sa ušivenim malim tegovima u prorub kako se ne bi zadizale prilikom ulaska u vodu. Muška odeća za kupanje imala duge rukave i duge nogavice. Ako bi neko pokazao gole ruke ili noge, bio bi uhapšen zbog nedoličnog pokazivanja u javnosti! Ova moda se neće mnogo menjati do sredine devetnaestog veka.

18th CENTURY 

Slika iz 1797. (levo) prikazuje dve dame koje prilaze „mašinama za kupanje“. Moda tog vremena je izuzetno cenila beo ten, pa su i ove dame dobro zaklonjene od sunca bone-šeširima širokog oboda, šalovima i rukavicama.

Boravak na moru postaje sve popularniji sa razvojem železnice. Na plažama su bile nanizane „mašine za kupanje“. One su bile neka vrsta kabina za presvlačenje na točkovima, sa konjskom vučom. U njima su žene prevožene do dublje vode. U vodu su ulazile direktno iz kabine, tako da ih niko ne vidi u njihovim kupaćim kostimima. Na isti način su se i vraćale na obalu.

Beale bathing machine       

Sredinom XIX veka ženska odeća za kupanje i dalje pokriva gotovo čitavo telo. U modu ulaze takozvane „turske“ pantalone ili blumers (dobile ime po Ameliji Blumer, koja je pokušala da uvede neku vrstu pantalona u žensku odeću). Ovakve pantalone se nose ispod једне vrste kaputića ili hajine. I blumers pantalone i ove hajine su izrađivane od punog flanela, koji je natopljen vodom bio veoma težak i svakako nije bio od pomoći pri plivanju.

Muški kostimi postaju „slobodniji“, otkrivajući sadа i deo noge, pa čak, ponekad, i deo grudi испод врата.

Blog photos 22006253ab       TR.147ab.2009_S       Men’s bathing suit 1860s The McCord Museum

Sa vremenom i ženski i muški kostimi otkrivaju sve više. Krajem XIX i početkom XX veka ukidaju se zakoni kojima se zabranjujuje kupanje muškaraca i žene na istoj plaži.

Bathing Suit  1895-1900  The Metropolitan Museum of Art       bathing suit

1907. je na bostonskoj plaži uhapšena Anet Kelerman (Annette Kellerman) zbog nedoličnog izlaganja tela. Anet je bila poznata australijska plivačica, a „nedolično izlaganje“ se ogledalo u nošenju kostima od žerseja, koji otkriva ruke, noge i vrat (slika dole levo). Ipak, izgled takmičarskih kupaćih kostima (slika dole desno) i onih namenjenih rekreaciji će se još neko vreme bitno razlikovati.

       

Bathing Suit  1917  Abiti Antichi     Bathing Suit  1916  The Metropolitan Museum of Art

Posle Prvog svetskog rata boravak na moru postaje još popularniji, a kupaći kostimi sve oskudniji.

File:BathingSuit1920s.jpg

1930-ih u modu ulazi sunčanje i preplanuli ten. Kupaći kostimi su, najščešće, štrikani. Njima počinju da se bave i kreatori visoke mode (Elza Skjpareli je bila jedna od prvih), a glavni promoteri su holivudske zvezde.

 

1946. donosi pravu revoluciju:Žak Hajm (Jacques Heim) i Luj Rear (Louis Reard) predstavljaju prvi bikini kupaći kostim (dobio je naziv po atolu Bikini, na kome su vršene prve posleratne nuklearne probe). Zanimljivo je da Rear nije mogao da nađe manekenku voljnu da prikaže prvi bikini, pa je za tu priliku unajmio profesionalnu striptizetu. Bikini svoju punu popularnost dostiže posle 1957. i filmova Brižit Bardo (Brigitte Bardot).

       

Paralelno sa dvodelnim kostimima, nose se i jednodelni, kakvi se viđaju u filmovima Ester Vilijams (Esther Williams).

       

Muški kupaći kostimi konačno gube gornji deo, otkrivajući telo sve do struka.

Šezdesete godine XX veka donose modu „monokinija“ (toples), a sedamdesetih se pojavljuje tanga – bikini. Sa dokazima o štetnosti prekomernom izlaganju sunčevim zracima, kupaći kostimi ponovo postaju nešto zatvoreniji, ali se njihova osnovna forma nije bitno izmenila do danas.

Evo nekoliko predloga za nastupajuće leto 2013. (preuzeto odavde):

Spring-Summer-2013-Swimwear-Trends_01Spring-Summer-2013-Swimwear-Trends_02Spring-Summer-2013-Swimwear-Trends_03Spring-Summer-2013-Swimwear-Trends_04Spring-Summer-2013-Swimwear-Trends_05Spring-Summer-2013-Swimwear-Trends_06Spring-Summer-2013-Swimwear-Trends_07Spring-Summer-2013-Swimwear-Trends_08Spring-Summer-2013-Swimwear-Trends_09Spring-Summer-2013-Swimwear-Trends_10

Sadržaj članka dopunjen 1.6.2013.

9 thoughts on “Sunce, more i… vunena haljina (kratka istorija kupaćih kostima)

 1. Poučno, kao i uvek i dobre ilustracije. Istraživala sam za sadašnji rukopis kostim kraja devetnaestog veka. Ovde je zaista ceo istorijat, a takve tekstove najviše volim. Hronologija, analiza, upoređivanje, tačnost.
  Setih se sada jedne scene iz filma „Evil Under the Sun“ rađenom po romanu Agate Kristi. Da, zaista, to su tridesete godine i neki akteri priče se sunčaju, a starije osobe komentarišu da je to nova moda – preplanuo ten. Čak je Agata iskoristila tu činjenicu da prikrije zločinca dok ga ne razotkrije Poaro, of course.

 2. Jako lep tekst, inače, jedna od tema o kojoj sam i ja dosta istraživala i želela da pišem 🙂 Sviđa mi se kako si ti to uradila, i prelep odabir slika.

 3. Ponuda za zene (kraj teksta) je odlicna. Za muskarce – pa, nisam bas ljubitelj tih kupacih koje lice na sorceve, ali… Sta je tu je :D.

 4. Povratni ping: SUNCE, MORE I TELO VRETENO… | TAMOiOVDE

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s