Moda

Moda sa ukusom XVIII veka

 

Prikupljajući podatke o kostimu u doba Luja XVI, naišla sam na zanimljiv članak o izložbi koja se prošlog leta održana u Versaju, što me je, opet, navelo da nađem više podataka o tome.

Izložba „Le XVIIIème au goût du jour“ (u vrlo slobodnom prevodu: „Sa ukusom XVIII veka“) je trajala od jula do oktobra 2011. u Velikom Trijanonu. Autor izložbe je Olivije Sajar (Olivier Saillard), a postavka je obuhvatala originalne kostime iz XVIII veka postavljene pored radova savremenih kreatora, inspirisanih epohom.

Zanimljivo je videti kako je svaki od njih doživeo ovaj period i kako se njihovo viđenje menjalo sa svakim povratkom ovoj inspiraciji. Podatke o svakom modelu možete videti postavljanjem kursora na sliku.

Robe à la française (1755-1760)

Les 56 robes de l'exposition "Le XVIIIème au goût du jour" à Versailles

Na izložbi su bili zastpljeni modeli modnih kuća Balensjaga (Balenciaga), Dior,  Vivijan Vestvud (Vivienne Westwood), Žan Pol Gotje (Jean Paul Goltier), Azedin Alaja (Azzedine Alaia), Martin Margela (Martin Margiela), Živanši (Givenchy), Tjeri Migler (Thierry Mugler), Kristijan Lakroa (Christian Lacroix) i Jođi Jamamoto (Yohji Yamamoto).

Sve fotografije preuzete sa sajta francuskog Vogue-a.

4 thoughts on “Moda sa ukusom XVIII veka

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s