Ličnosti

Iv Sen Loran

„Moda prolazi, stil ostaje“ – Iv Sen Loran

Iv Sen Loran (Yves Henri Donat Mathieu-Saint-Laurent) je rođen u Oranu, Alžir, 1936. godine. Vrlo rano, sa sedamnaest godina, napušta kuću i odlazi u Pariz. Već sledeće godine dobija nagradu Međunarodnog sekretarijata za vunu (IWS) za dizajn koktel haljine i počinje da radi za Fracuskog modnog kreatora Kristijana Diora. 1957. Dior umire i Sen Loran staje na čelo njegove kuće visoke mode. Već prvom autorskom kolekcijom, nazvanom „Trapez“, pokazuje svoj inovatorski duh, oslobađajući žensko telo utezanja u, do tada korišćene, korsete i midere.

 

Mlad, buntovni kreator, svestan promena u svetu koji ga okružuje, tokom sledeće decenije uneće revolucionarme promene u svet mode. Prvi šok je izazvala kolekcija iz 1960, popularno nazvana „Bitnik“, sa verzijom bajkerske crne kožne jakne, napravljenje od krokodilske kože i vizona. Od tada, pa na dalje ulična moda će biti njegova velika inspiracija kao izvor stila suprotstavljenog modnom diktatu.

Sen Loran je 1960. dobio poziv za vojsku, ali se tamo nije dugo zadrzao. Boravak u vojsci je bio suviše stresan za njega i on posle samo dvadeset dana doživljava nervni slom, što ga dovodi u psihijatrijsku ustanovu gde ga leče elektro-šokovima.

          

1962. napušta Diora i otvara svoju modnu kuću, YSL, uz pomoć svog partnera, Pjera Beržea. 1966. pokreće butike Rive Gauche, a 1970. i mušku liniju. Bio je prvi od kreatora visoke mode koji je pokrenuo svoje prêt-à-porter kolekcije, namenjene serijskoj proizvodnji.

       

Lista njegovih zasluga za svet mode je ogromna:

  • Ukida rasizam na modnoj pisti i uvodi manekenke različitih etničkih pripadnosti;
  • Kombinuje tradicionalni kostim sa aristokratsko odećom visoke mode. Tokom godina predstavio je kolekcije inspirisane Kinom, Japanom, Španijom, Rusijom, Marokom, Afrikom…;
  • Dizajnira prve „rolke“ i „balon“ suknje;
  • Prvi ženski blejzer, 1962;
  • 1966. dizajnira prvi ženski smoking, po uzoru na muški. Žene u pantalonama i sakou danas srećemo svakodnevno, ali u vreme kada se ova moda pojavila, tako obučenim ženama je bio zabranjen ulaz u otmenije njujorške restorane;

     

  • Providne bluze, 1966;
  • Uvodi uniseks modu (ista odeća za žene i muškarce);
  • „Vojnički“ stil;
  • Safari stil;
  • Overol pantalone, 1968;

    

1996. je prvi svoju reviju predstavio direktnim prenosom na internetu…

  

Između 1962. i 2002. godine Iv Sen Loran je napravio preko 15.000 komada odeće visoke mode. Njegovi modeli su više puta, još tokom njegovog života, izlagani u svetskim muzejima. 1983. je bio prvi živi modni kreator koji je imao samostalnu izložbu u Metropoliten muzeju, u Nju Jorku.

 

1998. je dobio Nagradu za životno delo od Saveta američkih modnih dizajnera, a 2007. je  proglašen Visokim oficirom Legije časti.

Poslednje godine svog života je proveo u Marakešu, u Maroku. Umro je 2008. a njegov pepeo je, prema njegovoj želji, rasut po marokanskoj botaničkoj bašti Mažorel, gde je voleo da provodi mnogo vremena…

Za virtuelni obilazak retrospektivne izložbe Iv Sen Lorana u Fondaciji Mapfre (izložba traje od 6.oktobra 2011. do 8. januara 2012.) kliknite ovde.

Fotografije: Google images

5 thoughts on “Iv Sen Loran

  1. Povratni ping: Retrospektivna izložba Iv Sen Lorana | Moda nekad i sad

Postavi komentar