Uncategorized

Pomanderi

Pomanderi su, u najširem smislu, mirišljave loptice. Naziv potiče od francuskog pomme d’ambre, što znači jabuka od ambre. I eto još jedne ne mnogo poznate reči… Amber je mirišljava smolasta materija, koja se stvara u organima za varenje jedne vrste kitova. Koristi se, kao i mošus, u proizvodnji parfema kao osnova za druge mirise.

Pomanderi vode poreklo iz arpskog sveta, a u Evropi se prvi put spominju sredinom XIII veka. Javljaju se u obliku vrećica sa aromatičnim biljem ili kao metalne, obično srebrne ili zlatne, „posude“ (poznate pod istim nazivom, pomander) u kojima se nosila parfimisana smola. Ove posude su se nosile na lančićima oko vrata, na kaiševima ili na gajtanima oko struka. Često su izdeljene na nekoliko delova, svaki za drugi miris. Bile su gotovo neizbežan modni detalj sve do kraja XVII veka. Kod muškaraca se često sreću pomanderi u obliku lobanje, a u XVII veku su pravi hit bili pomanderi u glavi štapova za šetnju.

            

U vreme čestih epidemija najrazličitijih bolesti, smatralo se da pomanderi štite od infekcija. Ne treba smetnuti sa uma ni da tada kupanje nije bilo omiljena disciplina (čuvena su „prolećna kupanja“ iz Šekspirovog doba, ali o tome drugom prilikom), pa su pomanderi služili i da donekle zamaskiraju telesne mirise.

    

 

Pomanderi su i danas u upotrebi, ali u drugom obliku. Taj naziv nose pomorandže sa zabodenim karanfilićem koje se stavljaju u ormane da zamirišu rublje i oteraju moljce. Njihova izrada je jednostavna: pomorandža se izbode čačkalicom u željenom motivu i u rupice se zabodu pupoljci karanfilića. Ovako „nadevena“ pomorandža zadržava miris i dugo pošto se osuši, a može služiti i kao dekoracija.

 

Drugi oblik pomandera koji se danas koristi su cvetni pomanderi. Oni najčešće imaju dekorativnu funkciju, a prave se od svežeg ili sušenog cveća koje se aranžira (najčešće uz pomoć tanke žice) oko lopte od stiropora ili cvećarskog sunđera.

     

    

A evo i nekih dekorativnih pomandera napravljenih od najrazličitijih materijala. Možda priložene fotografije daju nekome ideju za dekoraciju pred nastupajuće praznike.

Onima koji žele da pogledaju više slika pomandera preporučujem da posete http://marinni.livejournal.com/661925.html (sajt je na ruskom jeziku).

Slike preuzete sa Google images.

Advertisements

3 thoughts on “Pomanderi

  1. Kad vec pominjete Sekspirova „prolecna kupanja“ ni danas nije bas idealna situacija po tom pitanju, a ne mislim na one koji nemaju uslove za odrzavanje higijene :roll:. Mislim da nikakvi „pomanderi“ ne mogu pomoci kad zapahne sto ne bi trebalo… 😀

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s