Moda

Tačka, tačka, tačkica…

Ovih dana mi stalno igraju tačkice pred očima – razlog je nova kolekcija kuće „Luj Viton“ (Louis Vuitton) posvećena radu Jajoi Kusama (Yayoi Kusama). Ovom kolekcijom Mark Džejkobs (Marc Jacobs), kreator kuće Luj Viton, nastavlja praksu posvećivanja pojedinih kolekcija savremenim umetnicima i sadanje sa njima. Ovakva praksa se pokazala obostrano korisna.

Svi se sećamo kolekcije posvećene radu japanskog umetnika Takaši Murakamija (Takashi Murakami). Ulice su preplavile šarene torbe (kod nas, doduše, uglavnom kopije). Saradnja je počela 2002, kada je Murakami uradio redizajn čuvenog monograma Luj Vitona. Iako je prethodno sarađivao i sa drugim kreatorima, saradnja sa Džejkobsom mu donosi svetsku slavu umetnika koji spaja „visoku umetnost“ i komercijalnost.

Saradnja sa Stivenom Sprausom (Stephen Sprouse) je počela godinu dana ranije, radom na torbama sa grafiti-logom. Spraus je umro 2004, ali je Džejkobs njegove motive grafiti leoparda koristio i u kolekcijama 2006. i 2008. godine.

Na kolekciji za proleće-leto 2008. Džejkobs je sarađivao sa američkim umetnikom i fotografom, Ričardom Prinsom (Richard Prince).

Nova kolekcija (a i enterijer Luj Viton prodavnica) obeležena je radovima japanske umetnice Jajoi Kusama. Više o životu i radu ove osamdesettrogodišnje umetnice možete saznati iz ovog videa, napravljenog povodom njene izložbe u galeriji Tejt (Tate), održane početkom ove godine. Glavne karakteristike njenog rada su repeticija i psihodeličnost. I tufne…

Yayoi Kusama | Flowers That Bloom at Midnight 2011 | Installation in ‘Yayoi Kusama: Look Now, See Forever’, Gallery of Modern Art, Brisbane | Purchased 2012 with funds from the Josephine Ulrick and Win Schubert Diversity Foundation | Collection: Queensland Art Gallery | © Yayoi Kusama, Yayoi Kusama Studio Inc.

Yayoi Kusama „Infinity Mirrored Room- Filled with the Brilliance of Life“. Room 14, Tate Gallery

A evo kako to izgleda u Luj Viton verziji (modeli iz kolekcije i izgled prodavnica u Nju Jorku i Singapuru):

Fasada zgrade u kojoj se nalazi prodavnica Luj Viton, na Petoj aveniji u Nju Jorku

Slike preuzete sa:

http://www.louisvuittonkusama.com/

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.449646658403561.105467.169936659707897&type=3

http://www.hauteliving.com/

http://rebecca-rawlinson.com/

http://blog.qag.qld.gov.au/

http://lakhimich.blogspot.com/

http://www.wornthrough.com/

9 thoughts on “Tačka, tačka, tačkica…

  • Radovi Jajoi Kusama su takvi: psihodelički, hipnotički, poigravaju se našom percepcijom prostora (to se posebno odnosi na prostorne instalacije). Video koji je linkovan u članku dosta toga objašnjava…

 1. Ocigledno postoje modeli koji nam vise leze, dok neke ne bi smo stavili na sebe (bar je kod mene tako). Licno, volim malo agresivnije kombinacije (ne mogu ih u svakoj prilici niti volim sve sto je u ponudi), ali mislim da uz moju licnost ide po nesto sto uz druge ne ide i obratno.

  Intuitivno osecamo sta je za nas, a sta ne. Neke od predlozenih modela bih nosila sa zadovoljstvom i verujem da bi bilo vise nego ok :D.

  • Pretpostavljam da uvek postoji razlika između onoga što nam se sviđa i onoga što nosimo. Da se izrazim matematički: ono što nosimo je, obično, podskup onoga što nam se sviđa. Manji je iz materijalnih razloga, zato što nam neke boje, dezeni i krojevi ne pristaju ili, jednostavno, zato što neke stvari ne bismo imali kada ili gde da nosimo.
   Sve to nam ne smeta da uživamo gledajući. Moja generacija je to zvala „parenjem očiju“ 🙂
   Oblačenje od glave do pete u odevne predmete iz iste kolekcije mi je uvek delovalo preterano, kao kod onih koji obuku sve onako kako vide na lutki u izlogu. To već više liči na nedostatak ličnog stila 🙂

   • Dosta dobrih stvari si iznela u ovom komentaru :OK:. Moje neke zvezde vodilje su sledeće:
    1. Da mi se dopadne.
    2. Da je pristojna cena (za moj pojam).
    3. Da mi dobro stoji.
    4. Da je dovoljno udobno.
    5. Ne volim uniformisanost (nesto je moderno pa pocinjem samo to da kupujem i nosim – ne, nikako sto bi rekla Ruska Jakic :D).
    6. Volim da ono sto nosim ima licni pecat, po cenu i da deluje cudno, ne prihvatljivo za svaciji ukus (ne pricam o nepristojnosti vec o iskoracavanju iz ustaljenog).
    7. Volim da sasijem, prekrojim, dodam, oduzmem i … to budem ja… 😀
    8. Svasta bih jos mogla pisati, ali i ovo je dovoljno :D.
    Pozdrav Marina ❤ :D.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s