Priče o kostimu

Commedia dell’Arte

Ko još nije čuo za venecijanski karneval i njegove živopisne maske?

A da li ste znali da većina maski potiče iz komedije del arte (Commedia dell’Arte)?

Komedija del arte je nastala u XVI veku, u Italiji. Bučna, vrcava, raskošnih boja, bila je sušta suprotnost dotadašnjim ukočenim pozorišnim predstavama u kojima su glumci-amateri recitovali napamet naučen tekst. Obično se igrala na otvorenom, uz jednostavnu scenografiju naslikanu na platnu. Predstave su se zasnovane na improvizacijama začinjenim akrobatskim tačkama i ljubavnim scenama, a okvirna priča se bazirala na klasičnim izvorima (nalik na komičnu verziju Romea i Julije). Glumci su često, kroz improvizacije, ismevali neke, tada poznate, ličnosti i događaje.

Stalne ličnosti Komedije del arte  su:

          Pantalone , bogati, pohlepni trgovac.Smešni vremešni pomodar koji želi da ćerku uda za nekog bogatog starca. Hipohondar je i sve preuveličava. Kad čuje loše vesti, padne na zemlju i koprca se dok mu neko ne pomogne da ustane.

  Izabela, njegova ćerka, rečita koketa. Voli da zadirkuje i iskušava muškarce. Svi se zaljubljuju u nju. Otac joj stalno namešta sastanke sa prestarim, bogatim muškarcima.

         Doktor, siromašniji od Pantalonea, proračunat i lukav. Pokušava da bogato oženi sina. Skakuće dok hoda i maše rukama kad priča. Služi se komplikovanim terminima. Njegove jedine dijagnoze su turdnoća (bez obzira na pol) i smrt (čak i kad je pacijent živ).

Arlekino, Pantaloneov sluga,siromašan i pocepan. Njegov prepoznatljiv kostim su, zapravo, stilizovane zakrpe. On je hitar i spretan… Nosi štap, kojim često udara druge glumce. Obično ga prati njegov drug, Pedrolino (Pjero).

            Kolombina, služavka zaljubljena u Arlekina. Koketna, osećajna i radoznala, a iznad svega tračara i spletkaroš. Služi se zavođenjem da bi došla do informacija.

        Kapitano je ubeđen da je heroj i muškarčina, a zapravo je lažov, kukavica i hvalisavac.  Njegov kostim je karikatura tadašnjih vojnih uniformi. Pokušava da impresionira druge predstavljajući se dugim i komplikovanim imenima.

       Pulčinela – ružan, debeo grbavac. Agresivan i lopov. Ima nebrojeno mnogo dece. Izvršava nedela koja mu naređuju gospodari.

     Brigela – Arlekinov partner. Krčmar i ženskaroš željan novca. Često splekari i huška likove jedne protiv drugih kako bi došao do više novca.

      Krajem XVII veka Kapitana zamenjuje lik Skaramuša – ženskaroša sa gitarom u rukama. On je, zapravo, nastao stapanjem likova Kapitana i Brigele.

Komedija del arte, poznata i kao Italijanska komedija, je postala popularna širom Evrope i izvršila veliki uticaj na pisce poput Šekspira i Molijera. Nestaje krajem XVIII veka zbog promene pozorišnog ukusa.

Postavi komentar