Ličnosti / Moda

Svet šešira Filipa Trejsija

Sve do Drugog svetskog rata bilo je nezamislivo da žena koja drži do sebe izađe iz kuće bez šešira. Posle rata, moda se promenila i šeširi se sreću, gotovo isključivo, na plažama. Ipak, moda nošenja šešira se održala u Engleskoj, gde su konjičke trke  u Askotu ostale prava revija maštovitih i, često, bizarnih šešira.

Stoga je sasvim očekivano da danas najpoznatiji dizajner šešira potiče sa Britanskih ostrva. To je Filip Trejsi (Philip Treacy). Ipak, njegovi šeširi nisu ni nalik na klasične šešire – to su dela umetničke imaginacije, koja često liče na skulpture, a nekada daju potpuno nadrealan oblik čitavoj figuri na čijoj se glavi nalaze.

Trejsi je rođen u jednom malom selu u Irskoj 1967. i još od malena je pokazivao interesovanje za modu. Već od svoje pete godine je počeo da šije haljine za lutke svojih sestara. 1985. on odlazi u Dablin gde studira modni dizaj na Nacionalnom koledžu umetnosti i dizajna (National College of Art and Design). Tamo počinje da radi šešire kao dopunu svojim kolekcijama, kako sam kaže, iz hobija. Školovanje nastavlja 1988. na Kraljevskom umetničkom koledžu (Royal College of Arts), gde nije postojao program dizajna šešira. Na koledžu su odlučili da sa Filipom naprave eksperiment u toj oblasti, što se pokazalo uspešnim.

‘Izabela i Filip’, portret, 2002. Photografija: Donald McPherson.

Izabela Blou, 2002. Fotografija:Donald McPherson.

‘Kineska bašta’, za kolekciju proleće/leto 2005. Aleksandra Mekvina.

Veliku ulogu u njegovoj karijeri odigrala je Izabela Blou (Isabella Blow), tada jedan od urednika magazina „Tatler“. Još kao student, dizajnirao je njen svadbeni šešir, i smatraće je svojom muzom sve do njene smrti (zanimljivo je da je Izabela imala sličnu ulogu i u životu i radu Aleksandra Mekvina).

Prvu reviju šešira Filip Trejsi je napravio 1993. i od tada je njegova karijera u usponu. Pored samostalnih kolekcija, saradjuje i sa kućama visoke mode, radeći šešire za njihove kolekcije. Zapažena je njegova sardnja sa Aleksandrom Mekvinom, Karlom Lagerfeldom (za Šanel), kao i sa Pako Rabanom.

 

Njegove šešire na javnim nastupima nose mnge poznate ličonsti, kao što su Grejs Džons i Ledi Gaga, a radio je i šešire za kraljevsko venčanje Princa od Velsa i Vojvotkinje od Kornvola, 2005.

Osim dizajnom šešira, bavi se i dizajnom tašni, kao i uređenjem enterijera.

Sajt Filipa Trejsija: http://www.philiptreacy.co.uk/

Slike u članku preuzete sa sajtova:

http://www.abc.net.au,

http://hungoveronfashion.blogspot.com/,

http://missdelite.blogspot.com/,

http://kutaste.com/ i http://www.styletoday.nl/.

4 thoughts on “Svet šešira Filipa Trejsija

  1. Povratni ping: Svet šešira Filipa Trejsija | www.blogovnik.com

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s