Uncategorized

O heklanju i hiperboličnoj geometriji

Već sedam godina raste koralni greben, nastanjen najčudnovatijim stvorenjima. To možda ne bi bilo tako neobično, da greben nije pokretan – on se seli iz jedne u drugu svetsku galeriju, a stvaraju ga hiljade ruku iz svih krajeva sveta uz pomoć heklice i konca.

Sa izložbe u Pasadeni

Projekat su pokrenule  Margaret Verthajm (Margaret Wertheim) i njena sestra Kristin (Christine) kao reakciju na globalno otopljavanje i odumiranje Velikog koralnog grebena. Nakon prve izložbe, usledili su pozivi za nove, a projektu se priključio, i još uvek se priključuje, veliki broj ljudi (oko 99% su žene),  šaljući svoje rukotvorine. Tako se stvorila veza između heklanja, bića koja naseljavaju greben i matematičkog fenomena – modela hiperboličkog prostora. Cilj ovog projekta je višestruk: skretanje pažnje na koralne grebene širom sveta, ugrožene promenom saliniteta vode, prekomernim ribolovom i zagađenjem, prikazivanje matematike na potpuno nov način i promocija ženskog aktivizma. Margaret i Kristin su osnovale organizaciju The Institute for Figuring (neprevodiva igra reči: figuring označava računanje, ali i verno predstavljanje i ukrašavanje), za koju kažu da je posvećena „poetskim i estetskim dimenzijama nauke, matematike i inženjerstva“. Margaret je o projektu koralnog grebena i ciljevima Instituta održala veoma inspirativno predavanje na TED konferenciji 2009. godine.

Greben (ili njegovi delovi) su do sada  izlagani više od deset puta, a trenutno je izložen u Nemačkoj

Okružen koralima, ucentru je „Veliki vrtlog đubreta“

„Koralna šuma“

Koralna šuma. Ova instalacija, visoka gotovo 2.5 m, je u celosti napravljena od heklane plastike. Sastavljena je od radova pet autora.

„Otrovni greben“ sa morskom travom od video traka i anemonama od plastičnih kesa

Sve slike preuzete sa sajta http://crochetcoralreef.org/index.php, gde možete saznati više o ovom projektu i The Institute for Figuring.

12 thoughts on “O heklanju i hiperboličnoj geometriji

  1. Povratni ping: Галерије, лепе и распеване « Био-блог

  2. Povratni ping: O heklanju i hiperboličnoj geometriji | Unikatea

  3. Prvi put ovo i vidim i čujem. Oduševljena sam, malo je reći, ali ne znam šta bih drugo i rekla. Oduševljena sam i idejom i realizacijom, a posebno mi je drao što je u pitanju ručni rad i to heklanje, za koje su mi govorili da je staromodno. A ja sam, za vreme studija, heklala i prodavala svoje radove. Nikad mi se nije činilo staromodnim.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s