Moda

„Skjapareli“ se vraća

Pre par dana sam pisala o izložbi „Skjapareli i Prada: Nemogući razgovori“, koja se najavljuje kao događaj godine u svetu mode, a juče sa pojavila nova vest: Dijego Dela Vale (Diego Della Valle) će na gali, koju organizuje Ana Vintur (Anna Wintour) povodom otvaranja ove izložbe, objaviti ponovni početak rada ove modne kuće.

Modna kuća „Skjapareli“  je osnovana krajem dvadesetih godina prošlog veka i smatrana je najvećim konkurentom „Šanela“ tokom 30-ih godina. Iako je danas malo poznata širim krugovima, mnogi modni stručnjaci smatraju Elzu Skjapareli značajnijom pojavom od Koko Šanel. Bliska tadašnjim umetničkim krugovima, uvela je elemente nadrealizma u modu (kažu da ju je Koko Šanel podrugljivo nazivala „itaijanskom umetnicom koja pravi haljine“). Kuća „Skjapareli“ nije uspela da se oporavi od posledica II svetskog rata, i zatvorena je 1954, iako je Elza Skjapareli živela do 1973.

Dijego Dela Vale je 2007. otkupio sva prava brenda „Schiaparelli“ i izgleda da je medijska pažnja koju izaziva izložba dobro izabran momenat da se najavi povratak ove marke na tržište. Prema njegovim rečima, ime glavnog dizajnere će biti objavljeno u oktobru ove godine, a nezvanično se pominju dva kandidata: Džon Galijano (John Galliano), koji je izgubio posao u Dioru nakon poznatog skandala, i Rodolfo Paljalunga (Rodolfo Paglialunga), koji je jesenas napustio kuću „Vione“ („Vionnet“).

Prema WWD (Women’s Wear Daily), prvi proizvodi ove marke će biti parfemi, kozmetika i modni dodaci, a pojaviće se na tržištu u februaru 2013.

Izvor: http://www.huffingtonpost.com i http://www.dmoda.it.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s