Moda

Dizajn godine 2012. – nagrađeni

Nedavno sam pisala o nominovanima za dizajn godine 2012.  Juče su dodeljene i nagrade.

Nagrada za dizajn godine u svim kategorijama je dobila olimpijska baklja za Olimpijske igre u Londonu 2012, rad Edvarda Barbera i Džeja Osgerbija (Edward Barber and Jay Osgerby)

Nagrada  za najbolji dizajn u oblasti mode pripala je japanskom kreatoru Isej Mijakeu (Issey Miyake) za njegovu modnu liniju 132-5.

Haljine iz kolekcije Issey Miyake 132 5. Photos from Women’s Wear Daily.

„132 5. ISSEY MIYAKE“,  je nova modna marka koju je Mijake razvio u saradnji sa svojim Reality Lab timom, a proces koji se koristi u izradi odeće je potpuno nov. Prvo se, u saradnji sa kompjuterskim stručnjacima i uz korišćenje matematičkih algoritama, formiraju različiti trodimenzionalni oblici. Zatim se ovi oblici savijaju i sklapaju u dvodimenzionalne, sa unapred definisanim konturama koje određuju konačni izgled. Konačno, oni se presuju u termo-presama, da bi postali sklopljene suknje, haljine, košulje…

haljine iz kolekcije Issey Miyake 132 5. Photos from Women’s Wear Daily.

Ova odeća je značajna i po tome što se izrađuje od reciklirane PET ambalaže, nekad u kombinaciji sa drugim recikliranim vlaknima.

Savijene tkanine. Images courtesy Issey Miyake.

„132 5. ISSEY MIYAKE“  je Mijakeov novi kreativni izazov, baziran na idejama „Regeneracije i Re-kreacije“ i nastavak njegove stalne potrage za novim načinima da pravi „odeću koja donosi radost i sreću onima koji je nose“.

Tekst o „132-5. ISSEy MIYAKE“ preuzet sa http://www.isseymiyake.com, fotografije sa http://changeobserver.designobserver.com/feature/132-5-issey-miyake/15558/.

Ko su dobitnici u ostalim kategorijama možete saznati na http://designmuseum.org/exhibitions/current-exhibitions.

4 thoughts on “Dizajn godine 2012. – nagrađeni

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s