Ličnosti

Nik Kejv – Soundsuits

 

Soundsuits („Zvučna odeća“) je umetnički projekat na kome već više godina radi američki transmedijalni umetnik Nik Kejv (Nick Cave).

Nik Kejv je je rođen 1959, godine u državi Misuri. Diplomirao je umetnost, a jedno vreme je nastupao i kao igrač u trupi Alvina Ejlija (Alvin Ailey). Trenutno zauzima mesto predsednika modnog odseka Škole Umetničkog instituta iz Čikaga (School of the Art Institute of Chicago).

Soundsuits su istovremeno kostimi i skulpture, sastavljeni od najrazličitijih materijala (tkanina, prepariranih životinja, krpenih lutaka i igračaka, kose, šljokica…), a naziv su dobili po tome što svaki od ovih kostima pri kretanju stvara karakterističan zvuk. O nastanku prvog „zvučnog odela“ Nik  kaže:

„Bila je to teška godina za mene, posle svega što se desilo sa Rodnijem Kingom (Rodni King je bio žrtva policijske brutalnosi u Los Anđelesu, što je izazvalo velike nemire 1991. – op.prev.)… počeo sam sve više da razmišljam o sebi kao o pripadniku crne rase – kao nekom ko je odbačen, obezvređen, niže biće.“

Jednog dana, sedeći na klupi u Grand Parku u Čikagu, video je grančice na zemlji u novom svetlu: i one su delovale napušteno. Sakupio je naramak ovih grančica i isekao in na delove od po desetak centimetara. Probušio je kroz njih rupe kako bi mogao da ih poveže za postavu koju je napravio tako da je grančice sasvim pokriju.

Čim je završio skulpturu od grančica, shavtio je da može da je nosi kao drugu kožu: „Obukao sam je i skakao okolo i bilo je fantastično. Stvarala je taj divan zvuk. A kako je bila teška, morao sam da se držim uspravno, što me je opet podsetilo na igru…“

Soundsuits podesćaju na kostime kakvi se nose na ceremonijalnim plesovima u Africi. Neki od vas će ih se setiti iz džinglova na MTV-ju od pre nekoliko godina, a pogled na njih budi radost života i igre.

Sve slike preuzete sa http://flavorwire.com/76165/nick-caves-soundsuits (Images: Nick Cave, Soundsuits, Photos by James PrinzCourtesy Jack Shainman Gallery, New York).

Nikova sećanja na nastanak prvog soundsuit-a preuzeta sa http://badatsports.com/2009/the-soundsuits-of-nick-cave-contemporary-art-or-material-culture/.

Više slika na http://www.jackshainman.com/artist-images9.html.

Advertisements

5 thoughts on “Nik Kejv – Soundsuits

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s