Kostimografija

Kandidati za Oskara (5) – „W.E.“, Arianne Phillips

Film „W.E.“, režiserski prvenac pop dive Madone, prati dve paralelne priče. Jedna je priča o životu vojvode i vojvotkinje o Vindzora, a druga o mladoj Njujorčanki, fasciniranoj njihovom istorijom. Dok se nosi sa problemima neuspelog braka i pokušaja vantelesne oplodnje, Vali Vintrop uranja u priču o nekadašnjem kralju Engleske i njegovoj romansi sa razvedenom Amerikankom, koja će ga dovesti do abdikacije.

Kostime za film je radila dugogodišnja Madonina saradnica, Arijana Filips (Arianne Phillips). Ova dizajnerka kostima je već jednom bila nominovana za Oskara, za film „Walk the Line“ i za nagradu BAFTA za film „A Single Man„.

       

Arijana Filips kaže da je u dizajniranju kostima vojvode i vojvotkinje od Vindzora krenula odnjihovih biografija, kako bi što bolje razumela kakvi su oni zapravo bili. Ovo istraživanje ju je vodilo od razgovora sa njihovim savremenicima i poznanicima, do obilazaka muzejskh zbirki u Nju Jorku, Parizu i Londonu.

Natalie%20Dormer%20portrays%20Elizabeth%20in%20%22W.E.%2C%22%20a%20tale%20that%20winds%20in%20the%20story%20of%20Wallis%20Simpson%20and%20the%20marriage%20that%20led%20to%20Edward%20VIII%27s%201936%20abdication.%20Madonna%20directs.%20%28Anthony%20Souza%20/%20The%20Weinstein%20Co.%29

„Volis Simpson je razumevala moć prezentacije i značaj dobrog izgleda i odeće. Ona nije rođena kao aristokratkinja i bilo joj je veoma važno da se i svojim izgledom uklopi u to okruženje. Bila je poznata kao zabavna domaćica, vešta u konverzaciji.“

       

Za potrebe filma je izađen veliki broj kostima, iako su neki iznajmljeni od kolekcionara stare odeće ili kupljeni u prodavnicama kostima. Tokom filma Volis Simpson menja preko 60 haljina. Kuća Dior je za potrebe filma ponovo izradila tri haljine koje je ona nekada nosila. Arijana Filips je sarađivala i sa Kartijeom, koji su ponovo izradili neke čuvene komade nakita.

       

„Bilo je zaista važno da predstavimo modu u filmu, jer je ona bila veliki deo ličnosti Volis Simpson i da predstavimo način na koji je nosila odeću, s obzirom da je bila klijent pariskih kuća visoke mode“, kaže Arijana.

 Madonna's W.E. movie featurettes image

Bilo je važno uspostaviti ravnotežu između savremenog sveta Vali Vintrop i vremena 1930-ih, sveta Volis Simpson. Vali tokom filma prolazi kroz transformacije, deo njih se ogleda i u odevanju. Arijana Filips kaže da je želela da pokaže kako bi savremena žena bila inspirisana Volisinim stilom 1930-ih. Tako Vali nosi  savremenu Diorovu odeću i savremeni Kartije.

W.E. costumes

„Kostimi su od velike važnosti za kreiranje karaktera, oni daju vizuelne informacije o priči i raspoloženju, ili naglašavaju emocije u sceni ili komadu. To se postiže bojom ili pomoću siluete. Takođe, verujem da kostimi pomažu glumcima, u fizičkom ili psihološkom smislu, opip ili kroj kostima mogu da glumcu prenesu informaciju i pomognu mu da dostigne potrebnu emociju ili osećaj. Na primer, tesan korset čini da drugačije hodate, kretanje u ogrtaču, ili način na koji vunu ili pliš osećate na koži… sve to može biti od izuzetne vaznosti za fizički aspekt građenja lika“, kaže Arijana Filips.

U članku su korišćeni tekstovi i slike sa:

http://oscar.go.com/

http://www.rte.ie/fashion/2012/0116/phillipsa.html

http://www.harpersbazaar.com/bazaar-blog/arianne-phillips-madonna-we-111711

http://blog.fidmmuseum.org/museum/2012/02/20th-annual-art-of-motion-picture-costume-design-exhibition-now-open.html

7 thoughts on “Kandidati za Oskara (5) – „W.E.“, Arianne Phillips

 1. Iako, ako se ne varam, kriticari nisu bas najbolje prihvatili ovaj Madonin prvenac – jako bih ga volela pogledati. Nadam se i da hocu.

   • Takodje, zaista me interesuje jer bih volela da donesem svoj sud o filmu. To sto ga ocenjuju kako ga ocenjuju, ne znaci da cemo i svi mi ostali misliti isto, zar ne ?

   • Svi mi imamo svoj ugao gledanja na film… neko traži priču, neko akciju, neko kostime (:)), neko režiju… Sjajno je kad se sve sklopi, ali ne mora baš sve ni da „štima“ da bi nama bilo OK. Priča o gospođi Simpson je svakako intrigantna…

   • Jeste. Svojevremeno sam gledala jednu verziju na zadatu temu i baš me interesuje da je pogledam iz drugog ugla.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s