Kostimografija

Kandidati za Oskara (1) – „Anonymous“, Lisy Christl

1

U nedelju, 26. februara će se održati 84. svečana dodela nagrade Oskar. Među kategorijama  u kojima se ova nagrada dodeljuje, od 1948. je i kategorija za najbolji kostim. U narednih nekoliko dana upoznaću vas sa ovogodišnjim kandidatima za nagradu u ovoj oblasi.

„Anonimus“ -Lizi Kristl (Lisy Christl)

Radnja filma, u režiji Rolanda Emeriha (Roland Emmerich), smeštena je u Englesku XVI veka, u doba vladavine kraljice Elizabete I.  U okruženju političkih intriga i skandala, drama se bavi pitanjem ko je autor dela koja je potpisao Šekspir. Više o filmu možete pročitati ovde, ukoliko ga već niste pogledali u nekom od bioskopa (prikazivan je krajem prošle godine).

„Kostimi treba da izgledaju kao da znaju i za bolje dane…“ bilo je uputstvo koje je Lizi Kristl dobila kada je počela da radi kostime za ovaj film. Tkanine su iskuvavane, bojene i tretirane tako da se uklope u atmosferu koju je režiser želeo da postigne. Zajedno sa Emerihom, Lizi Kristl je uspela da stvori atmosferu kao sa Vermerovih (Johannes Vermeer) i La Turovih (Georges de La Tour) slika. „Vermer koristi meko, difuzno dnevno svetlo koje dopire kroz prozore; de La Tur ima jedan izvor svetla, sveću ili baklju“.

Lizi Kristl je za potrebe ovog filma uradila preko tri stotine kostima. Samo kraljica Elizabeta ima oko dvadeset haljina koje su sve ručno rađene u radionicama Sands Film-a,  u Londonu.

„Boje su u velikoj meri određivale dizajn. Postojale su boje koje su bile dozvoljene običnim ljudima, siromašnima i plemstvu.  Tako su, na primer, crna, crvena, zelena i plava bile boje za plemstvo, a razlog za to je jednostavan: bojenje u ove boje je bilo veoma skupo.      

Sledeća stvar su tkanine koje nose plemići, jer je i svila bila izuzetno skupa. Niste mogli kupiti tkaninu u prdavnici iza ugla, a svila je dopremana iz svih krajeva sveta. Tako su ovi detalji postavili neku vrstu okvira u kome možete da se krećete. Ovo je bila osnova sa koje smo krenuli u elizabetansku Englesku.“ (iz intervjua Lizi Kristl).

U članku su korišćene informacije i slike sa: http://oscar.go.com/http://www.interviewmagazine.com/film/lisy-christl-out-of-anonymity i http://www.fashionoffice.org/culture/2011/anonymous9-2011.htm.

Naknadno dodajem još jednu fotografiju sa upravo otvorene 20. Godišnje izložbe umetnosti filmskog kostima (20th Annual Art of Motion Picture Costume) u Muzeju FIDM (Fashion Institute of Design & Merchandising) u Los Anđelesu.

2 thoughts on “Kandidati za Oskara (1) – „Anonymous“, Lisy Christl

  1. Баш сам гледао и прилог о овом филму, па тако и како су правили костиме, шта их је инспирисало и зашто су малко необичнији. Веома занимљиво, али овај чланак је бољи. 🙂

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s