Priče o kostimu

Ko kaže da su naši preci bili umereni?

Često čujemo komentare na račun odevanja mladih: o tome kako nose preterano kratko ili preterano dugačko, preterano šareno ili, opet, suviše „mračno“, da im je kosa suviše duga ili suviše kratka, i tako u beskraj…

Da preterivanje u odevanju ipak nije specifičnost samo našeg doba dokazuju mnogi primeri iz prošlosti. Za danas sam pripremila samo jedan: reč je o enkrojablima (incroyables) i mervejezama (mervellieuses).

Enkrojabli i mervejeze su bili mladi ljudi, ali i „novopečeni“ bogataši koji su živeli u vreme direktorijuma u Francuskoj. Njihovo odevanje odlikovalo je preterivanje u gotovo svakom elementu kostima.

Direktorijum, kao period, pripada vremenu klasicizma, kada je jak uticaj na stil u svim vidovima likovnih i dekorativnih umetnosti imala antička grčka i rimska umetnost. Ovaj uticaj je prepoznatljiv i u kostimu (naročito ženskom) tog vremena.

Point de Convention (Absolutely no agreement), detalj slike, autora Louis-Léopold Boilly-a, 1797.

Kako bi što više podsećale na svoje antičke uzore, koje su videle na skulpturama, devojke nose haljine od laganih, providnih materijala, često polumokre, kako bi nabori što više prianjali uz telo. Struk je podignut visoko ispod grudi, a dekolte toliko dubok, da ponekad rastojanje od ivice dekoltea do linije struka nije bilo veće od 4-5 cm. Kako bi se donekle zadovoljio osećaj pristojnosti, ispod haljina su nošeni trikoi u boji kože.

Sandale i frizura, takođe, imitiraju antičke uzore

Šeširi, pak, nemaju mnogo veze sa antikom. Nosi se forma bone šešira, ali sa ekstremno produženim obodom napred. Za veče su omiljene forme turbana i bonea ukrašene perjem.

                

A evo kako su mlade dame tog doba videli karikaturisti:

U svim ovim preterivanjima nisu zaostajali ni mladići. Prvo što na njima upada u oči, to je visoko podignuta kragna, obmotana ešapom, kao da imaju tešku upalu grla…Reveri kaputa padaju preko ramena, a linija struka je visoko podignuta, kao i kod žena.

Uske čakšire se ispod kolena kopčaju krupnom dugmadi ili se vezuju velikim mašnama, a izgled je dopunjen kosom koja pada preko ušiju, dvorogim šeširom ekstremnih dimenzija i krivim štapom za šetnju. Nezaobilazan detalj su bile i naočare debelih stakala na dršci

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišete koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavi se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišete koristeći svoj Facebook nalog. Odjavi se /  Promeni )

Povezivanje sa %s